Днес е роден актьорът Валентин Танев!

Честит рожден ден казваме днес на Валентин Танев!

Валентин Танев Танев е български театрален и филмов актьор. Роден е на 21 октомври 1957 г.

Завършва ВИТИЗ през 1984 г. в класа на проф. Кр. Азарян. Работил е в ДТ Сливен, ТР „Сфумато“, Държавен пътуващ театър, Първи частен театър „Ла Страда“. Дебютира в ролята на Белогубов в “Доходно място” от А. Островски на сцената на ДТ – Сливен. Гастролра в Театър 199, ДСТ “Алеко Константинов”.

Сред ролите му са:

Джордж в „Слънчево с гръмотевици“ от К. Лудвик в МГТ „Зад канала“; Йосариан в „Параграф 22“ от Дж. Хелър, Старчето в “Старчето и стрелата” от Н. Русев в ДСТ „А. Константинов“, Разплюев във “Веселите Разплюеви дни” по А. Сухово-Кобилин в Театър 199.

loading...

От 1998 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където негови роли са: Кърлежа в „На дъното“ по М. Горки, Той в „Боб“ от Е. Рахнев, Юзъм в „Самолетът беглец“ от К. Донев, Ричард Ноукс в „Аркадия“ от Т. Стопард, Феликс в „Дядо Коледа е боклук“ от Ж. Баласко, Едип в „Едип цар“ от Софокъл, Макдъф в „Макбет“ от У. Шекспир, Магбед в „Магбед“ от Й. Йонеско, Кметът в “Посещението на старата дам” от Фр. Дюренмат, Лазар в “Лазарица” от Й. Радичков, Хаджията в “Хъшове” по Ив. Вазов, Цико в “Бетовен 21”, Кочкарьов в “Женитба” от Н. Гогол .

Носител на множество награди, между които Аскеер`2006 за ролята на Разплюев в “Веселите Разплюеви дни”, САБ`97 за ролята на Естрагон във „В очакване на Годо“, награда от Театрални празници „Благоевград`98“ за ролята на Кърлежа в „На дъното“, награда от ФМТФ „Враца`99“ за ролята на Той в „Боб“. Снимал се е в повече от 20 филма, а ролите му в “Изток – Запад” (1999), “Хълмът на боровинките” (2002), “Пазачът на мъртвите” и “Бунтът на L.” (2005), “Маймуни през зимата” (2006) открояват специфичният му киноталант.

От 2007 г. работи и като водещ на телевизионното предаване „Господари на ефира“.

Източник: theatre.art.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!