Днес е роден актьорът Богдан Глишев!

Богдан Борисов Глишев е български актьор. Роден е на 6 март 1947 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1973 г. при Апостол Карамитев. Работи в театрите в Ямбол, Хасково, Бургас, Театър 199 – София.

От 1979 г. е в трупата на Театър „София”.

Роли: д-р Ранк в „Куклен дом” от Ибсен, Аристарх в „Енергични хора” от В.Шукшин, Тартюф в „Тартюф” от Молиер, Атанас/Желев в „Любов необяснима” от Недялко Йорданов, Жан–Жак в „Дневникът на един мъж” от Ж. Кариер, Презвитер Козма в „Процесът против богомилите” от Стефан Цанев, Льовборг в „Хеда Габлер” от Ибсен, Хеч в „Морето” от Едуард Бонд, Лаци Мазур в „Имен ден” от Акош Кертес, Розенкранц в „Хамлет” от У.Шекспир, Ромул в „Червена магия” от Мишел де Гелдерод, Крап в „Последната лента на Крап” от С. Бекет, Полковникът в „Соната на призраците” от Аугуст Стриндберг, Петя Миловзоров в „Без вина виновни” от Островски, Сент Клер в „Попове и вещици” по текстове на поп Минчо Кръстев и Софроний Врачански и др.

Има участия в над 30 български игрални филма („Мера според мера”, „Една жена на 33”, „Дело 205/1913”, „Жесток и невинен”, „Приятелите ме наричан Чичо”), в телевизионния и радиотеатъра.

loading...

Работи в над 50 документални филма като диктор и водещ, от години сътрудничи на литературната редакция на програма „Христо Ботев” на БНР. Язди, владее сценичен бой и фехтовка, плува. Знае английски, полски и руски език. Преводач и публицист.

Режисирал е камерни спектакли в Полския културен институт. Кавалер на Орден за заслуги към полската култура(1998).

Източник: theatre.art.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!