Днес е родена Таня Богомилова!

Таня Богомилова Дангалакова е българска спортна деятелка и бивша плувкиня, олимпийски шампион от Летните олимпийски игри в Сеул 1988.

Член е на Техническата комисия на плуване в открити води на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) и бивш Генерален секретар на Българска федерация за плувни спортове (БФПС).

Родена е в София на 30 юни 1964 г. Започва да тренира плуване на 6-годишна възраст. Неин първи учител по плуване е Петър Костов. На 14-годишна възраст е майстор на спорта.

Състезава се в дисциплината бруст. Зoпочва да тpениpа плyване на 6-годишна възpаcт пpи Петъp Коcтов. Първото ѝ голямо състезание е на летните олимпийски игри в Москва през 1980 г., където се класира девета.

loading...

На европейското първенство в София (1985) печели златен (200 м бруст), сребърен медал (100 м бруст) и бронзов медал (смесена щафета 4 по 100 м). На Световното първенство по плуване в Мадрид е втора на 200 м и трета на 100 м. (1986)

Омъжва се за Георги Дангалаков, който става неин треньор. Ражда дъщеря Ана (1987). На следващата година на летните олимпийски игри в Сеул печели златен медал на 100 м. бруст и поставя олимпийски рекорд. Тя е единствената ни олимпийска шампионка по плуване. Обявена за Спортист на годината за 1988 г.

Състезава се до 1991 г. Работи като треньор в Гърция, в Държавна агенция за младежта и спорт. Изпълнителен директор на Българска федерация по плувни спортове от 2002 г. (БФПС), генерален секретар на БФПС.

Родство: дъщеря Ани и син Георги. Ани Дангалакова е многократна републиканска шампионка по плуване и участник в летните олимпийски игри в Атина през 2004 г..

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!