Днес е родена Ст.н.с. II степен д.ф.н. Лиляна Димитрова-Тодорова!

Ст.н.с. II степен д.ф.н. Лиляна Дойчева Димитрова-Тодорова е българска езиковедка.

Родена е на 1 март 1946 г. в Габрово. Завършва политехническата гимназия „Васил Априлов” в същия град. Висшето си образование (специалност „Българска филология“, втора специалност „Руска филология“) получава в Софийския държавен университет. Защитава успешно дипломна работа на тема Местните имена в гр. Панагюрище и с. Оборище, Панагюрско под научното ръководство на проф. Моско Москов.

От 1968 до 1970 г. работи като хоноруван сътрудник във вестниците „Вечерни новини“ и „Отечествен фронт“ в София. От 1970 г. работи в Института за български език при БАН като ръководител на секция за българска етимология.

През 1993 г. защитава успешно дисертация на тема Местните имена в процеса на езиковата комуникация (въз основа на материал от Поповско) и придобива научната степен доктор.

През 2010 г. защитава докторска дисертация на тема Собствените имена в България. Изследвания, анализ, проблеми и получава научна степен „доктор на филологическите науки“.

loading...

Лиляна Димитрова-Тодорова е изследовател в областта на етимологията, ономастиката и социолингвистиката, както и на славянското и балканското езикознание. Научното ѝ творчество обхваща над 200 публикации (3 монографии, студии, статии, рецензии) в авторитетни български и чуждестранни научни издания. Един от авторите на академичния „Български етимологичен речник” и на „Славянски ономастичен атлас“, подготвян от международен колектив от учени. Автор на частта за ономастиката в България в двутомната „Енциклопедия на славянската ономастика“, издадена в Полша.

Трудовете ѝ се цитират от редица учени като Иван Дуриданов, Максим Младенов, О. Н. Трубачов, В. Е. Орел, Л. Мареш и мн. др.

Участвала е с приносни научни доклади в 70 международни конгреси, конференции и симпозиуми и в няколко национални. Специализирала е в Полша по проблемите на славянската етимология и ономастика.

Член на Интернационалния съвет за ономастични науки (ISOS), Международната комисия по ономастика, Етимологичната комисия на Международния комитет на славистите, Обществото за ономастични изследвания в Източен Тирол (Австрия), Българо-полското дружество „Боян Пенев“ към Полския институт в София и др. Член на редакционната колегия на списание „Български език“.

Авторка на монографията Местните имена в Поповско, излязла от печат през 2006 г. – книга, в която е събран и научно интерпретиран богат исторически, археологически, краеведски, етнографски, фолклорен, езиков и топонимичен материал от бившата Поповска околия (51 селища) в Североизточна България. Материалът е подложен на всестранен топонимичен анализ (фонетичен, морфологичен, словообразувателен, семантичен и етимологичен). Основна част в труда заема Речникът на топонимите в Поповско, който съдържа пълни данни за пространствената и географската характеристика на обектите. В него е дадено научно обяснение за произхода на всеки един топоним. В труда са направени важни изводи за етногенезиса на населението в Поповско.

Ст.н.с. II степен д.ф.н. Лиляна Димитрова-Тодорова умира на 10 май 2018 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!