Днес е родена невероятната Нели Рангелова!

Днес пожелаваме честит рожден ден на певицата Нели Рангелова!

Нели Маркова Рангелова е българска поп-певица.Родена е на 15 септември 1958 година в Михайловград.

Нели Рангелова започва творческата си кариера през 1978 година с оркестър „Бургас“ като бекграунд-вокалистка. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Цветана Възвъзова.

По време на творческата си кариера Нели Рангелова има над 500 записани песни и печели много награди, между които Голямата награда на фестивала „Златният Орфей“ в Международния конкурс за изпълнители през 1982 г. Същата година печели и Голямата награда на фестивала „Нийуола“ в Индипендънс, щата Канзас, САЩ. През 1983 година печели „Сребърна лира“ на международния фестивал на популярната песен „Братиславска лира“ в Словакия. През 1984 г. печели Втора награда на международния фестивал на песента „Сопот“ в Полша, а през 1987 година Нели Рангелова е сред първите десет изпълнители в категория „блус“ на конкурса в Нешвил с песента „Ти и последният дъжд“. Лауреат е и на фестивалите „Шиофок“ – Унгария и „Филах“ – Австрия.

Нели Рангелова има изяви като солистка на състави като Биг бенда на БНР, „Сребърни звезди“ и „Акага“ Също така пее като гост-музикант с ФСБ, Росица Кирилова, Бисер Киров, Орлин Горанов. Тя има също реализирани 5 телевизионни филма.

loading...

Музика за нея са писали Зорница Попова, Александър Бръзицов, Ангел Заберски, Мария Ганева, Морис Аладжем, Тончо Русев, Борис Чакъров, Димитър Гетов и други.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!