Днес е родена невероятната Йорданка Христова!

Честит рожден ден на Йорданка Христова!

Йорданка Иванова Христова е известна българска поп певица. Родена е на 10 септември 1943 г. в град София.

Завършва школата за естрадни певци в класа на Милчо Левиев през 1964 г. В същата година е на турне в Румъния с Оркестъра на БНР, а до 1967 г. е солистка на оркестър „София“. Снаха е на кандидат-члена на Политбюро на ЦК на БКП Григор Стоичков.

С първото си участие във фестивала „Златният Орфей“ през 1966 г. печели I награда за песента – „Делфините“ (м. Димитър Вълчев). Концертната ѝ дейност включва над 3500 концертни участия в над 40 страни на света, между които: Канада, Куба, Русия, Никарагуа, Белгия, Швейцария, Германия, Франция, Скандинавските страни, Гърция, Кипър, Чехия, Унгария, Египет, Алжир, Испания, Сирия, Ливан и др.

Йорданка Христова е най-известната българска певица в Куба. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. Тя оглавява фондация „Хосе Марти“ в България. Получава награда за цялостно творчество на телевизия „ММ“ през 2004 г.

loading...

През 2002 г. организира голям концерт с песните на Емил Димитров под надслов „Само един живот не е достатъчен…”, на който известни певци и групи изпълняват някои от най-големите хитове на певеца. На концерта Йорданка Христова изпълнява песента „Само един живот не е достатъчен“.

В края на 2008 г. празнува 40-годишен юбилей с концерт в НДК – „Животът е КУБАв“.

През 2007 г. е председател на журито на реалити формата Music Idol, а 3 години по-късно, заедно с Васил Найденов, Татяна Лолова и Нешка Робева е жури в шоуто „Байландо – сцена на мечтите“.

През 2013 г. с концерта си „Влюбена в живота” отбелязва юбилей – 70-ти рожден ден и 50 години на сцена.

Репертоарът на певицата включва многообразни лирико-драматични песни, като акцентът е върху латиноамерикански шлагери. Сред най-големите ѝ авторски хитове са „Делфините“, „Песен моя, обич моя“, „Изповед“, „Тежък характер“, „Обичай ме“, „Аз съм сила и нежност“, „Сърца червени“ (Химн на ЦСКА), „Гергьовден“, „Пей, сърце“, „Там, някъде в душата“, „Няма тъжни дни“, „Години“, „Патешка история“, „Пипи Дългото чорапче“, както и дуетните песни „Влюбени“ – с Борислав Грънчаров, „Жена“ – с Бисер Киров и „Човек се ражда в светлина“ – с Боян Иванов.

През 2015 г. взема активно участие в юбилейните концерти на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, които се провеждат в градовете Шумен, Добрич, Русе, Бургас, Пловдив и София.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!