Днес е родена българската църковна деятелка Александра Карамихалева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Александра Карамихалева!

Александра Карамихалева е българска църковна деятелка и писателка.

Александра Иванова Карамихалева е родена на 25 юли 1967 г. Магистър по богословие и бакалавър по история при Софийския университет.

През 2002 г. постъпва на работа в „Синодално издателство“ на Българската православна църква. Дългогодишен редактор е на официоза на БПЦ „Църковен вестник“, а от 2011 г. е и негов главен редактор. С откриването на Официалния сайт на БПЦ на нея Св. Синод на БПЦ-БП възлага организацията и администрирането на новинарския отдел към сайта. Сред основателите е на сайта „Православна младеж“, ориентиран към младите хора и е негов главен редактор.

loading...

На своето заседание на 12 юни 2013 г. Светият Синод на БПЦ-БП в пълен състав взима решение при Синодалната канцелария да бъде открит отдел „Връзки с обществеността“, чиято грижа да е: да подпомага общественото служение на Църквата, като посредничи в отношенията между Българската православна църква-Българска патриаршия и нейния клир с широката общественост, да отговаря за контактите и взаимодействието на БПЦ със светската власт, обществени и граждански организации, медиите и широката общественост.

Организацията на работата на това ново за БПЦ-БП звено Светият Синод поверява на г-жа Александра Карамихалева, която неофициално поема тези функции непосредствено след избора и интронизацията на Българския патриарх Неофит. От 1 юли 2013 г. официално встъпва в новата си длъжност „Началник Отдел „Връзки с обществеността“ при Светия Синод на БПЦ-БП, като остава и главен редактор на „Църковен вестник“ и главен редактор на сайта „Православна младеж“. С това си назначение Александра Карамихалева става най-високопоставената жена в историята на, отличаващата се със своя консерватизъм, Православна църква.

Периодът на дейността на Отдела „Връзки с обществеността“ под ръководството на г-жа Карамихалева, е белязан с изключително оживление в отношенията между БПЦ и Българската Държава на официално и работно ниво. Регулярни срещи на Българския патриарх и архиереите от Светия Синод с Президентите на страната, председателите на Народното събрание, министър-председателите, министри и др. ръководни лица в държавата, полагат началото на конкретни съвместни действия и добро, конструктивно сътрудничество между духовата и светската власт в различни области. На лице са добро взаимодействие с медиите и засилено доверие към Българската православна църква от страна на институциите и широката общественост, както и отношения на доверие и взаимоуважение с еврейската общност, Мюфтийството, Нунциатурата и с чуждестранните посолства в България. Социологическите проучвания на общественото мнение през тези години неизменно показват високото доверие към БПЦ и Българския патриарх сред българските граждани.

Поради необходимостта Отдел „Връзки с обществеността“ да се оглави от духовно лице, като изказва специална благодарност за добрата работа по организацията и управлението на Отдела, и за постигнатите значими успехи в активирането и подобряването отношенията на БПЦ със светската власт и медиите, на свое заседание на 14 декември 2017 г. Светия Синод освобождава г-жа Александра Карамихалева от длъжността и от същата дата я назначава за главен редактор на официоза на БПЦ „Църковен вестник“.

Автор е на книгите „През очите на вярата“, „Като живи камъни“ и „Насаме“, на много статии, представящи православния светоглед върху различни проблеми, с които се сблъсква съвременния човек, както и на материали, отразяващи живота на Църквата и отделни нейни представители. С изявени интереси към християнската етика, антропология и аскетика.

Александра Карамихалева е отличена с Първа награда на публиката за публицистика на Конкурса за журналистика „Пътят на словото“ за 2009 г.

Член е на Съюза на българските журналисти.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!