Днес е родена българската художничка Силва Бъчварова!

Силва Бъчварова (Silva Bachvarova) е българска художничка и сценограф. Родена е на 11 април 1953 г. в Пловдив. Завършва сценография в Националната художествена академия. Специализира във Франция. Работи като сценограф в редица театри у нас и в чужбина, между които и куклените театри в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, театър „Ателие 313“ – гр. София.Преподавател е по живопис в НХА, преподавала е и в НАТФИЗ. Член е на СБХ и UNIMA (Международен съюз на куклените дейци).

Силва Бъчварова има над 20 самостоятелни изложби – живопис, сценография, илюстрация, рисунки в София, Пловдив, Варна, Сливен, Хасково, Прага, Магдебург, Гюмлик, Хонефос, Лилехамер, Толоса, Аликанте. Има над 40 участия в международни изложби в Европа, САЩ, Куба, Япония и др. Илюстратор е на 70 книги, автор на 80 куклени и драматични постановки в България и в чужбина ( Мексико, Сърбия, Хърватска, Словения и др.)

Награди на Силва Бъчварова:

– Златният делфин- Международен куклено-театрален фестивал, гр. Варна- 1984, 1999, 2002 г.
– Специална награда – Международна изложба на карикатурата, гр. Скопие – 1984 г.
– Международен куклено-театрален фестивал, гр. Прага, Чехия – 1998, 2000, 2002 г.
– Международен куклено-теарален фестивал, гр. Суботица, Сърбия

loading...

Източник: theatre.art.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!