Днес е родена българската художничка Златка Дъбова!

Златка Дъбова е българска художничка, графичка, заслужил художник от 1974 г.

Златка Иванова Дъбова е родена на 5 ноември 1927 г. в Пазарджик. През 1953 г. завършва графика в Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в класа на проф. Илия Бешков. Работи основно в техниките литография и дърворез. Сред темите, които най-често се срещат в творбите ѝ са фолклора, бита, детството, майчинството, възрожденската архитектура.

Нейни творби са притежание на музея „Пушкин“ в Москва, галерии в Банска Бистрица, Сао Пауло, Дрезден и др. 28 нейни творби са включени в самостоятелна колекция в пазарджишката галерия „Станислав Доспевски“.

Паметна плоча на дома в София, в който са живяли Златка Дъбова и Христо Нейков
Дъбова илюстрира много книги от български автори, като Людмил Стоянов, Ангел Каралийчев и Георги Струмски. Има изяви и като сценографка (пиесите „Под игото“ на Иван Вазов и „Езоп“ на Гилерме Фигейреду).

Златка Дъбова е съпруга на художника Христо Нейков.

loading...

Умира на 10 май 1997 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!