Днес е родена българската тенисистка Цветана Пиронкова!

Честит рожден ден на Цветана Пиронкова!

Цветана Кирилова Пиронкова е българска тенисистка. Родена е на 13 септември 1987 г. в Пловдив. Висока е 180 см. Баща й Кирил Енчев е републикански шампион по кану, майка й Радосвета Чинкова е шампионка по плуване. Брат й Енчо е нейн спаринг партньор и я придружава на повечето турнири, в които участва. Внучка е на известния български художник Енчо Пиронков.

Тренира тенис от 4-годишна възраст. Личен треньор е нейният баща Кирил Енчев.

През 2002 г. дебютира в турнирите на ITF за жени, като стига финал в Букурещ и печели турнира във Волос.

През 2003 г. печели три титли – от Орестиада и от два от турнирите в Истанбул . На финала във Волос губи от друга българска звезда – Сесил Каратанчева. И вече е №344 в световната ранглиста.

loading...

През 2005 г. идва големият пробив за Пиронкова – освен една титла в Рим, тя играе и полуфинали на турнири от женската тенис асоциация, както и финали на турнири от най-висока категория на международната федерация. Влиза в топ 100 на света.

През 2006 г. Цветана Пиронкова побеждава Винъс Уилямс още в първия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open ). Мачът завършва 2-6, 6-0, 9-7. Стига втори кръг в Париж като квалификантка, в Истанбул и на Откритото първенство на Франция (French Open ), както и в Будапеща. На Уимбълдън (Wimbledon ) побеждава в първи кръг номер 16 в света Ана Лена Грьонефелд. В Стокхолм, Швеция достига до полуфинал. На Откритото първенство на САЩ губи в първи кръг. В световната ранглиста стига до №62.

2007 г. е лоша за Цветана Пиронкова и след поредица от загуби тя се срива до 98 позиция в световната ранглиста. През 2008 г. играта й се подобрява и тя успява да се придвижи до № 46. Началото на 2009 г. е слабо за нея и губи често в първи кръг.

За Пиронкова 2010 започва със загуба на турнир в Сидни. След това печели в първи кръг на Australian Open срещу Галина Воскобоева от Казастан. Във втори кръг губи от 29-ата поставена Шахар Пеер от Израел с 1:6, 4:6.

Нашата тенисистка постига най-големия успех в кариерата си, достигайки полуфинал на Уимбълдън. На 1 юли 2010 тя губи в полуфинала на Откритото първенство на Великобитания от рускинята Вера Звонарьова с 6:3, 3:6, 2:6.

Този успех я извежда до рекордното за нея място в топ 35 на света. Постижението на Цвети е посрещнато с еуфория в България, а успехът й е сравняван с американското лято на 1994 г., когато националният ни тим по футбол стана четвърти.

Пиронкова има редица победи над състезателки от топ 20 на света — Меган Шонеси, Анна Смашнова, Винъс Уилямс, Ана-Лена Грьонефелд, Шахар Пеер, Натали Деши, Ана Иванович, Виктория Азаренка, Вера Звонарьова, Елена Дементива и др.

Източник: novini.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!