Днес е родена българската състезателка по борба Станка Златева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Станка Златева!

Станка Златева Христова е бивша българска състезателка по борба. Носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка. Първата българка, участничка на олимпийските игри в женската борба (2004). Първата българска световна шампионка по борба (2006). Победител е във Вип Брадър 2013 г. Три пъти спортист номер едно на България.

Родена на 1 март 1983 г. в село Крушаре, Сливенско. С борба се занимава от 1997 г. Първият ѝ треньор е Демир Демирев в клуб „Херкулес“. Завършва Средно спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ (Ямбол). След това се подготвя при Валери Райчев в Кюстендил и националния отбор. Тренира и с Огнян Николов в националния отбор.

Състезава се за „Борба и самбо“ (Ямбол), СК „Васил Илиев“ (Кюстендил) и СК „Левски“ (София).

Станка Златева е първата българка, участничка в олимпийски игри, в женската борба. На летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. заема дванадесето място.

loading...

От началото на 2006 г. е състезателка на СК „Левски“, като тренира под ръководството на световния и трикратен европейски шампион по борба Симеон Щерев. От същата година е „Почетен гражданин на Сливен“.

В началото на 2016 г. прекратява състезателната си кариера и става треньор.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!