Днес е родена българската състезателка по спортна стрелба Диана Йоргова!

Диана Йоргова е българска спортистка, състезателка по спортна стрелба. Родена е на 11 април 1971 г. в град Силистра. Семейството се преселва в град Русе и тук започва да тренира спортна стрелба на 16-годишна възраст при треньора Елисавета Досева.

Завършва Английска гимназия „Гео Милев“ (Русе), полувисше образование със специалност библиотечно дело и новогръцка филология в Софийския университет.

Състезава се за СК „Академик“ в дисциплината 25 м. пистолет (1991-1997). Първия и успех е четвърто място на европейското първенство в Манчестър. Печели бронзов медал от европейското първенство в Бърно и е вицешампион на европейско първенство (1995). Два пъти печели „Световна купа“ (1976, 1977) и златен медал на европейско първенство отборно. На турнира за световната купа в Милано поставя световен рекорд от 594 т.

На летните олимпийски игри в Аталанта през 1996 г. печели сребърен медал.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!