Днес е родена българската спортистка Евгения Раданова!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Евгения Раданова!

Евгения Раданова е българска спортистка и състезателка по шорттрек.

Раданова е родена на 4 ноември 1977 г. в София. Висока е 166 см. Завършва НСА. Тя е първият български спортист, участвал на зимни и летни олимпийски игри (в дисциплината колоездене на писта в Атина 2004). В края на ноември 2001 г. Жени и нейна съотборничка падат заедно на леда по време на тренировка. Лицето и е срязано дълбоко на две места от кънките. Въпреки тежката физическа и психологическа травма, Раданова успява бързо и със завидна воля да се справи с последиците, завръщайки се отново в челните редици на международния шорттрек. През 2010 г. слага край на своята невероятна спортна кариера.

Евгения Раданова е считана за една от най-великите спортистки на България. Доказва го със спечелването на 3 олимпийски медала от бели олимпиади, от които 2 от една, непостигано от български спортист досега.

Постижения:

loading...
  • През 2002 г. на 19-те зимни олимпийски игри в Солт Лейк Сити тя става втора на 500 и трета на 1500 м шорттрек
  • Световна шампионка на 500 метра от 2000 година и на 1000 метра от 2003.
    През 2006 г. на зимните олимпийски игри в Торино тя печели сребърен медал на 500 м шорттрек
  • Седемкратна абсолютна европейска шампионка по шорттрек, има 47 медала от първенства на Стария континент, от които 37 златни
  • Бивша световна рекордьорка на 500 м. (2001 – 2008).
  • През 2010 г. печели титлата на 1500 м в турнира по шорттрек на първото световно първенство по зимни спортове за военни в Торино (Италия)

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.