Днес е родена българската режисьорка Бинка Желязкова!

Бинка Желязкова e първата жена режисьор в българското игрално кино и емблемата на българската женска режисура. Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършила е режисура в Държавното висше театрално училище през 1951г. Още първият й филм „Животът си тече тихо…” (1957г.), реализиран съвместно със съпруга й, неин съмишленик и сценарист Христо Ганев, откроява острата й гражданска позиция и твърда непримиримост към социалния конформизъм и лицемерие. Филмът предизвиква идеологически скандал, забранен е от цензурата и излиза на екран чак 31 години по-късно – през 1988. Това е причина за дълги и принудителни паузи в творческата биография на „непослушното момиче на българското кино“.

Филмите й „А бяхме млади”, „Привързаният балон” (по сценарий на Йордан Радичков), „Последната дума”, ”Басейнът”, „Голямото нощно къпане”, „Нощем по покривите”, посветени на моралното безпокойство и дебатиращи идеалите и тяхното крушение, реализирани в асоциативен и силно емоционален, метафорично – експресивен стил, са класика в българското кино и са представяни и награждавани на най-престижните национални и международни фестивали – в Кан, Москва, Монреал, Берлин, Брюксел, Картахена, Карлови Вари, Варна.

Бинка Желязкова е носител на наградата за жени – режисьорки „Фемина” и основател и председател от 1987г. на КИВИ – благотворителна организация на българските жени -кинематографистки. Тя е една от малкото жени кинорежисьори дебютирали в световното кино през 50-те години на миналия век. Подобно на именитите си колежки Аниес Варда, Вера Хитилова, Маргарете фон Трота, Лина Вертмюлер, Лилиана Кавани, Кира Муратова, Лариса Шепитко и Лана Гогоберидзе винаги е правила ангажирано авторско кино.

Бинка Желязкова умира на 31 юли 2011 г. в София.

loading...

Източник: jeni-bg-kino.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!