Днес е родена българската режисьорка Юлия Кънчева!

Юлия Кънчева Кънчева е българска актриса, сценарист и режисьор.

Родена на 1 юли 1956 г. в София. Завършва през 1980 г. ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинорежисура в класа на професор Янко Янков.

Член е на International Documentary Association (IDA), на Съюза на българските филмови дейци, на Съюза на българските журналисти и на сдружение за хабилитирани преподаватели в областта на филмовото и ТВ изкуство АКАДЕМИКА 21.

Юлия Кънчева е автор на близо 20 документални филма, между които „Виенско колело“, „Без упойка“, „Made in България“, „Черният път на Христовите невести“, „Пътят на Левски“, For sale, „В огледалото“.

loading...

Носител е на много национални и международни награди. Автор е и на едноактна пиеса и два сценария за игрални филми, между които „Двойници в дъжда“, отличен през 2011 г. от Европейската асоциация за телевизия и култура в Женева.

От 1994 г. Юлия Кънчева води в НБУ курсове по режисура на документални и научнопопулярни филми, сценарий и монтаж, както и теория, история и режисура на монтажа.

Умира на 11 юни 2019 г. в град София.

Източник: dnes.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!