Днес е родена българската лекоатлетка Силвия Дънекова!

Силвия Дънекова е българска състезателка по лека атлетика в дисциплината 3000 метра с препятствия. Живее и тренира в Нови пазар.

Силвия Дънекова е родена на 7 февруари 1983 г. При първото си участие на голямо състезание, Европейското първенство в Хелзинки през юни 2012 година, атлетката подобрява личния си рекорд с повече от 9 секунди. Тя записва 9:42,72 минути, което е покрит норматив „А“ за Олимпиадата, с което атлетката се приближава и до републиканския рекорд в дисциплината – 9:42,07 минути на Добринка Шаламанова, постигнат през 2007 година.

В началото на 2013 г., Силвия продължава да не среща конкуренция в България и съвсем закономерно става шампионка на страната, където и да стартира. Включена е в отбора на България на Европейското отборно първенство в Дъблин, където финишира втора на 3000 м. стипълчейз. През същата година. Дънекова отново покрива норматив за голямо състезание, така тя си осигури право да стартира на Световното първенство по лека атлетика в Москва, където проявява истински героизъм. В полуфиналното бягане Дънекова се класира за големият финал с национален рекорд от 9:35,62 сек., което е истински подвиг и най-добро постижение в историята на България. На финала остава 14-та.

Балканската титла, която спечели пък по-рано през сезона в Стара Загора и осигурява място в „мача на гигантите“ за отбора на балканите където също остана втора. Спечелването на Софийският маратон, и тринайстото място на европейското по крос затвърждават големите и успехи през 2013 г.

Източник: wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!