Днес е родена българската журналистка и поетеса Марион Колева!

Марион Колева – Георгиева е българска журналистка, поетеса, публицист и преводач. Член на Съюза на българските журналисти.

Марион Севдалинова Колева е родена на 8 февруари 1956 година в град Лом, България. Между 1962 и 1969 година учи пиано в Държавното музикално училище и пее в хор „Бодра смяна“. Завършва е немска гимназия в София и специалност „журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Като студентка участва в театралната група СУ 113. 10 години е работила в Младежката редакция на БНТ. Живее 13 години в Каракас, Венецуела (последните 5 от тях работи в World Tel-Fax Electronics като ръководител на отдел „Реклама и връзки с обществеността“). Преди това защитава магистърска степен по история на Америка в Католическия университет в Каракас. В периода (2004-2007) живее в Йоханесбург, Южна Африка, където е работила в „NetGroup“ и е била асистент на културния аташе в мексиканското посолство в Претория. От 2008 година работи като журналист, преводач и рекламен експерт за няколко софийски издания (Exterior, ТВ Сага). От месец юли 2008 година е програмен редактор в TV7. През 2007 година работи над проекта „Делирантният реализъм и литературната мистификация“.

Тя е автор на пътеписа „Венесуела“ (1994) (за който става носител на ордена „Андрес Бельо“), на стихосбирката „Отвъдни думи“ (1996) и на новелата „Крилатата змия на пътя“ (електронен формат 2006), на книгите „Пчеларска ферма Аржентина“ (2012), „Война на медовете“ (2012), на стихосбирката „Спомен за тропик“ (2014), на сборника с разкази и повести „Крилатата змия на пътя“ (2014) и на сборника с разкази „Тя идва в карнавално оперение“ – десет карибски истории за смъртта (2017).

Източник: wikipedia.org

loading...

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!