Днес е родена българската журналистка Вяра Анкова!

Вяра Анкова е български телевизионен журналист, генерален директор (2010 – 2017 г.) и председател на управителния съвет на Българската национална телевизия.

Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Учи в Английската гимназия в София, а след това завършва Софийския университет със специалност „Английска филология“. В БНТ започва работа през 1991 г. в отдел „Обмен за чужбина“, а след това се прехвърля в съботно-неделния блок „Добро утро“ с Александър Авджиев. Тя е сред първите водещи в предаването, като същевременно работи като репортер и редактор.

Продължава образованието си със специализация по журналистика в щата Уисконсин, САЩ, както и специализация в същата област в британската медийна мрежа BBC. Малко след това печели конкурс на CNN за чуждестранни специализанти, който ѝ позволява да работи като кореспондент на BBC, част от програмата „World Report“ (световен доклад). През 1994 г. получава позицията на водещ на централната емисия „По света и у нас“ на БНТ. Анкова се утвърждава като едно от основните и най-познати лица на националната телевизия през 90-те години до напускането ѝ, за да се премести да живее със семейството си в Гърция. Въпреки това Анкова не прекратява професионалните си отношения с БНТ, а получава позицията на официален кореспондент в гръцката столица.

От 1 ноември 2004 г. до 1 август 2010 г. е директор на „Новини и актуални предавания“ към дирекция „Информация“.

loading...

Вяра Анкова е 21-вият генерален директор на Националната телевизия, наследявайки Уляна Пръмова. В конкурса за поста участват и Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков, като последният е отстранен заради доказана принадлежност към бившите структури на Държавна сигурност.

На 25 юли 2013 г., въпреки много съмнения относно незаличено участие във фирма и спорове относно успеха на първия ѝ мандат, е преизбрана за Генерален директор на БНТ.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!