Днес е родена българската балерина Фео Мустакова!

Фео Мустакова – Генадиева е известна българска балерина и хореограф, една от легендите на българския балет.

Теодора (Фео) Димитрова Мустакова-Генадиева е родена на 14 юни в Солун, Османската империя, през 1909 година в семейството на българския офицер Димитър Мустаков, военен аташе в Солун. Първи стъпки в балета прави в школата на Пешо Радоев. По-късно учи в Париж при руската балерина Олга Преображенска. Работи с комика Фернандел и балерината Жозефин Бекер. Става първата българка – солистка във „Фоли Бержер“ и „Лидо“. Танцува в „Мулен Руж“, както и на някои от най-значимите сцени в Европа и Южна Америка.

След завръщането си в България започва кариера на балетен педагог и хореограф. Основава балета към Музикалния театър „Стефан Македонски“, където е балетмайстор от 1950 г. и главен балетмайстор от 1954 до 1960 г. Прави хореографията на 32 оперети и лирични опери.

Омъжена е за химика Асен Генадиев, син на Павел Генадиев.

loading...

През 2001 година излиза автобиографичната ѝ книга „Живот в света на балета“ (ISBN 954-607-387-3).

Личният архив на Фео Мустакова-Генадиева се съхранява във фонд 980К в Централен държавен архив. Той се състои от 15 архивни единици от периода 1909 – 1994 г.

Фео Мустакова-Генадиева умира на 30 декември 2011 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!