Днес е родена българската актриса Мила Павлова!

Мила Павлова е българска театрална актриса.

Родена е през 1928 г. в Пловдив, в семейство на банков деец, а майка ѝ от млада остава вдовица.

На театрална сцена започва да играе още от дете. Дълги години е в състава на Народния театър „Иван Вазов“. Създава забележителни сценични образи от българската и световната класика: Нора – „Нора“ от Ибсен, Мила Драгоданова – „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов, Соня – „Дачници“ от Максим Горки, Зойка Талаконцева – „Години на странстване“ от Арбузов, Сара – „Към пропаст“ от Иван Вазов, Корделия – „Крал Лир“ от Шекспир и много други.

В Златния фонд на Българското национално радио се съхраняват записи на нейни рецитали по стихове на най-големите ни поети. Някои от тях излизат на грамофонни плочи, издадени от „Балкантон“. Носителка е на званието „заслужил артист“.

loading...

„Откакто се знам, съм била на сцената или близо до нея. Най-силните впечатления от детството ми в родния град Пловдив са не от игрите или от училището, а от театъра. Това, че станах театрална актриса, не беше в резултат на сериозни размишления върху жизнения ми път, нито пък от направляващата роля на родителите ми. И за мен, и за тях то беше напълно естествено и логично. Ако някога – не дай Боже – ми се отнеме възможността да играя, моят живот ще свърши.“ Това е част от последното интервю на Мила Павлова. Вече много болна, пожелава в последния си час да бъде изпратена с народната балада „Разболяла се хубава Яна“ на Вълкана Стоянова

Умира на 24 февруари 1963 година в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!