Днес е родена българската актриса Ася Рачева!

Ася Рачева е българска актриса и певица. Занимава се активно с озвучаване на филми и сериали.

Ася Цветкова Рачева е родена на 27 ноември 1966 г. Завършва ЕСПУ „Йордан Йовков“ в град Бургас. Още докато учи участва в различни театрални постановки. В периода 1983 – 1984 г. е член на трупата на Работнически сатиричен театър – Бургас, където участва в постановката „Службогонци“ на режисьора Кръстьо Дойнов.

През 1985 г. е приета във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на доцент Димитър Стоянов и завършва през 1989 г.

Докато е студентка играе в театър „Сълза и смях“ в спектакъла „Тристаен с южно изложение“ с режисьор Димитър Стоянов. По същото време участва в театрални представления в Алжир през 1987 г. и Финландия през 1989 г. Участва във всички дипломни спектакли на своя клас, които включват „Двойници в нощта“, „Малкият принц“, „Пепеляшка“, „Маугли“ и „Голият крал“.

След завършването си през 1989 г. става член на трупата на Пазарджишкия куклен театър за сезон 1989 – 1990 г. През 1990 г. става съучредител на „Театър 13“ със седалище НДК и участва във всичките му постановки, като в периода 1990-1995 г. играе в Германия, Австрия, Белгия, Унгария, Полша, Франция, Испания и други страни.

loading...

Участва в спектаклите „Резонанс“, „Игра на приказки“, „Коледна песен“, „Силуети“, както и в концерт-спектакъла „Автопортрет“ на Нели Рангелова. От 1995 до 1996 г. участва в шоу спектакъла на Казино Албена – „Морски сънища“.

Рачева е по-известна с озвучаването на реклами, филми, сериали и анимации. Започва да се занимава с това през втората половина на 90-те години във филми с нахсинхронен дублаж. Едни от първите с нейно участие са „Камъчето и пингвина“, „Палечка“ и „Принцеса Анастасия“, където освен да озвучава, изпълнява и песни.

С войсоувър дублаж започва през 2000 г., като първият ѝ сериал е анимационният „Семейство Защо Защо“. Известна е с ролита си на принцеса Фиона и Дори съответно във филмите „Шрек“, „Търсенето на Немо“ и неговите продължения.

Измежду сериалитe с нейно участие са „Напълно непознати“ (дублаж на Медия линк), „Зина – принцесата воин“, „Осем прости правила“ (дублаж на студио Доли), „Бойна звезда: Галактика“, „Доктор Кой“, „Блейд: Сериалът“ и „Моите мили съседи“. Рачева дублира популярни анимационни поредици като „Ю-Ги-О!“, „Х-Мен: Еволюция“, „Лигата на справедливостта“, „Наруто“, „Финиъс и Фърб“ (дублаж на Медия линк) и „Стивън Вселенски“.

През 2018 г. е номинирана за наградата „Икар“ в категория „постижения в озвучаването и дублажа“ (тогава наричана „Златен глас“) за дублажа на Мама Имелда в „Тайната на Коко“, заедно с Даниела Йорданова за Маргарет Тачър в „Желязната лейди“ и Гергана Стоянова за Регина в „Червената кралица“. Наградата се присъжда на Йорданова

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.