Днес е родена актрисата Златина Тодева!

Златина Гочева Тодева, известна като Мама Злата, е българска актриса.

Родена е на 27 февруари 1926 г. в Стара Загора. Има изиграни над 200 роли в театъра и киното. Работила е в театрите в Стара Загора, Пазарджик, Димитровград, Хасково, Пловдив и Смолян. Учи в школата на Мара Шопова – майката на Наум Шопов, а впоследствие в класическа гимназия. Първата ѝ роля, дадена от художествен съвет, е Клара в пиесата на Бърнард Шоу „Пигмалион“.

Известна е с множество филми, сред които „Хайка за вълци“, „Мила от Марс“, „Рапсодия в бяло“, „Опашката на дявола“. За моноспектакъла „Забравени от небето“ Съюзът на артистите в България ѝ присъжда награда за най-добра женска роля. Незабравими са ролите ѝ в „Анатомия на крайното“ и „Черепът на жената на гробаря“.

През 2003 г. я канят от Доли медия студио. Тя озвучава шаманката Танана в „Братът на мечката“.

loading...

През 2004 г. е обявена за почетен гражданин на Димитровград.

Има „Аскеер“ и много национални награди и държавни отличия, сред които награди от национални прегледи: на Профсъюзите 1985 г. за ролята на Неда в „Обещай ми светло минало“ от Петър Анастасов; годишната награда на САБ (1986) за най-добра женска роля – майката в „Животът това са две жени“ от Стефан Цанев, два ордена Кирил и Методий II степен, Заслужил артист, 1986 г.

Златина Тодева умира на 13 април 2007 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!