Днес е Архангелова задушница! Отдаваме почит на нашите починали близки!

Днес е Архангелова (мъжка) задушница – една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година.

Архангелова задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември). На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На Задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за починалия, че не е забравен. Както на всеки друг помен се правят и т.нар. подавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките се подава и на хората, събрали се около съседните гробове, дори да са непознати.

Във всички православни храмове на Архангелова задушница се извършват литургии за упокой. Днес ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини в София, Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас.

Задушница се основава на вярата в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Според думите на Спасителя умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова на тях – вечно живите в Бога – отдаваме почит и признание при всеки помен и на задушниците през годината.

loading...

Източник: dnevnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.