Дипломатът Георги Пангелов открил кораба „Радецки“

Георги Пангелов е син на самоводчани, градинари гурбетчии в Унгария.

Постъпил студент по журналистика в Будапещенския университет, но заради войната се завърнал в родното си село, където взел активно участие в антифашистката съпротива.

След 9.IХ.1944 г. постъпил доброволец към гвардейската рота на ІV противовъздушен полк в Долна Оряховица. Бил се във Втората световна война в Югославия. Раняван е три пъти. След изтеглянето на българската армия от фронта Пангелов продължил да следва в Будапеща, където станал член на Съюза на славянските студенти.

На това основание го включили в централното ръководство на Единната младежка организация в Унгария. Още като студент по журналистика Пангелов активно се занимавал с дипломатическите аспекти в журналистиката и политиката.

Назначили го за дипломат в посолството на България в Будапеща. Станал и задочен аспирант по история на дипломацията, където усъвършенствал дипломатическата си квалификация.

loading...

В продължение на 23 години Пангелов бил 6 пъти дипломат в посолството на България в Будапеща – аташе по печата и пълномощен министър. Един мандат е бил съветник в посолството на България в Берлин.

През 1962 г. дипломатът Георги Пангелов открил историческия кораб „Радецки”, затлачен във водите на река Дунав край Будапеща. С доброволния труд на профсъюзни членове в корабоработилницата в град Обуда корабът бил напълно възстановен. Специална българска делегация от ЦК на ДКМС пристигнала в Будапеща да приеме кораба, а на Георги Пангелов бил връчен почетен благодарствен диплом. Легендарният кораб бил посрещнат триумфално от хиляди българи на Козлодуйския бряг.

Доц. Георги МИТКОВ, д-р по философия

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!