Дечковата къща е къща с история!

Къща музей „Дечковата къща“ се намира в град Габрово. Това е стара (строена през 1835 година) реставрирана сграда, обявена за паметник на културата.

Дечковата къща е къща с история. В началото била дом на богат габровец, но скоро съдбата й отрежда да стане училище за половин век. По-късно тук е Кметството на града – за 36 години, десетилетия е градска амбулатория и почти толкова – музейна администрация. Междувременно тя е болница за бежанците по време на Руско-Турската освободителна война и мястото, където се основава един от първите в страната Комитети на Българския Червен Кръст.

Събрала спомените от дните на индустриалния и културен подем на Габрово, в центъра на града, сред ритъма на забързаното съвремие, Дечковата къща пренася гостите си в атмосферата на зараждащата се градска култура в България от края на XIX и началото на XX в. Илюстрация на бурното развитие на страната, хвърлила оковите на чуждото владичество, с поглед към европейското си бъдеще, къщата ненапразно е наричана „Къща на спомените”. В нея е съхранен духът на уникалното Българско възраждане, спомените за житието на градоначалници, индустриалци и техните фамилии, за габровеца, който с предприемчивост, труд, постоянство и смелост се превръща в символ на успеха на един освободен народ.

На първия етаж на построената през 1835 г. сграда в помещенията, били някога дюкяни, днес се помещават „ретро” дрогерия, събрала типични за дъхавите поля¬ни на габровския Балкан билки, стари рецепти и лечебни методи, и „ретро” фотоателие, в което всеки би могъл да си достави удоволствието да отнесе у дома снимка с ретро костюм на фона на градски пейзажи от старото Габрово.

loading...

На втория етаж се намира експозицията „Градски бит от края на XIX в. до 40-те години на XX в.”, която илюстрира промените, настъпили в градската култура на България след Освобождението. Романтиката на градската култура, която габровци са пренасяли през годините чрез своите пътувания в чужбина, все още очарова в майсторски изработените виенски мебели, красивите декоративни предмети, произхождащи от близки и далечни страни.

Източник: visit.gabrovo.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.