Делва жълтици издига манастир

Дивотинският манастир „Света Троица“ се намира северните склонове на Люлин планина, на около 10-ина километра от село Дивотино, недалеч от Банкя.

Манастирът е основан през XI век и е един от най-старите и запазени манастири около София.

Според легендата обителта е построена от мъж и жена, които намерили делва с жълтици, докато орели нивата си. Съпрузите решили да издигнат манастир с имането, натоварили делвата на едно магаре и казали, че ще започнат строежа на мястото, където магарето падне и умре.

Градежът на Дивотинският манастир започнал през 1046 г., сто години след кончината на св. Иван Рилски. Местността, където е била открита делвата, и до днес е известна като Имането.

От стария манастир не е останало много – част от иконостаса и три стенописни икони.

loading...

По време на кърджалийските набези в края на 1806 г. светата обител не е пощадена – стадата му овце, крави, коне и волове са заграбени. Преданието обаче разказва, че предводителят на кърджалиите – Хасан Ходжа, бил ударен от гръмотевица и умрял на място. Уплашените кърджалии го погребали и побегнали, като оставили добитъка на манастира.

Дивотинският манастир е поддържал килийно училище и е приютявал Апостола.
По време на робството обителта е опожарявана три пъти.

Църквата и манастирските сгради в сегашния си вид са построени през 1902 г. Църквата е в атонски стил и представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка.

Дивотинският манастир „Света Троица“ е известен сред местните хора като Царски манастир – Фердинанд го е посещавал често. Монархът дори подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия.

Източник: balgari.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!