Гробницата на братя Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Най-старото висше училище в България дължи красивата си сграда на изключително щедрото дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово.

През 1896 г., по повод помирението между България и Русия, Евлоги Георгиев дарява 800 000 златни лева за построяването на сградата на бъдещия университет и парцел от 10 000 кв.м в центъра на София на стойност 200 000 лв. Оказва се обаче, че средствата са недостатъчни. Тогава идва новото дарение – на 5 юли 1897 г. Евлоги умира и в завещанието си оставя огромната за времето си, а и днес, сума от 6 милиона златни лева за основаване и поддържане на висшето училище, като то трябва да бъде с техническа насоченост.

В точка 13 на завещанието изрично е посочено: да се отдели от цялото състояние 6 000 000 лева, вложени в ценни книжа и в недвижими имоти. С доходите от тях да се разпорежда сформираната ефория: тя „ще основе и поддържа едно висше училище в един град на България или Румелия, гдето тя намери за уместно. Това училище да носи името: Братия Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово. Ефорията ще постави в салона на училището портретите ни, а в двора на училището ще въздигне в наша памет две мраморни статуи.“

Георгиев освен това специфизира и какви видове предмети следва да се преподават в това училище – с преимущество са положителните науки, приложими в индустрията. С излишните приходи от училището Георгиев завещава на Ефорията да „изпраща в странство младежи от Карлово и от Македония, за да си усъвършенствуват образованието в някой научен клон, който ще определи Ефорията. Тия младежи след като завършат образованието си да се връщат в Отечеството си и да служат като професори в продължение на четири години. Българското народно събрание ще има право на контрол върху доходите на тоя фонд.”

loading...

Днес, за да се поклоним пред паметта и делото на двамата братя, трябва да отидем до Букурещ. Братята Христо и Евлоги Георгиеви са погребани в гробница там. Тяхната гробница се намира в “Белу“ – едно от най-старите гробища на Букурещ.

Гробницата на братя Евлоги и Христо Георгиеви прилича на малък бял дворец и е истинско архитектурно чудо, което всеки българин трябва да види. Тя се намира на алея 48 и е близо до централния вход. Облицовката на стените и двора са от великолепен мрамор. Изящни пластични орнаменти и четири бронзови скулптури допълват изключителната архитектура на гробницата. Вътре се влиза по стръмни стълби. Самото помещение е обособено на два етажа. В крипта под голяма каменна плоча са положени костите на двамата братя, а на стените има техни барелефи. Живописната декорацията на купола е неповторима.

Строителството на гробницата започва през 1897 година, когато умира по-възрастният от двамата братя – Евлоги. Строена е цели 5 години – до 1902-а, по проект на известния румънски архитект Йон Минку. Той е основателят на неоархитектурната румънска школа и е автор на емблематични за Букурещ сгради. Четирите бронзови фигури отвън са дело на румънския скулптор от немски произход Фриц Щорк.

Източник: uni-sofia.bgekipbg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!