Голям извор – кръстопът на историята и природата

Китното селце Голям извор крие потомците на първите довереници на Апостола

„Девет годин той скита се бездомен, без сън, без покой,/ под вънкашност чужда и под име ново…“

Един от най-отдадените борци за нашата народна свобода – Васил Левски, непрестанно е рискувал живота си, за да създаде мрежа от комитети из цялата страна. Където и да е отишъл, винаги е намирал свои последователи.

Малко известен обаче е фактът, че първият окръжен революционен комитет във вътрешността на страната, който създава на 10 септември 1872 г., е в село Голям извор.

loading...

Разположено по поречието на река Оселна, в северните склонове на живописния Тетевенски балкан, това населено място е успяло да съхрани не само важна част от историческата памет на България, но и е приютило съществена част от богатството на нашата природа.

В близост до него се намират значими природни забележителности, среща се уникално биоразнообразие, пръснати са известни културно-исторически паметници. Един от тях е прочутият Гложенски манастир в Тетевен, чиято история датира от далечния XIII век.

Тук са и знаменитите пещери „Моровица“ и „Съева дупка“, а минералния курорт Шипково всяка година събира хиляди туристи. Като неделима част от очарованието на средния дял на Стара планина са и резерватите Боатин и Царичина.

По време на татарските кланета през XIII век, бежанци от околностите на Киев се заселват по южните склонове на масива Лисец и основават село Киево или Киевски извор. Доста години по-късно селото е преименувано на Български или Български голям извор.

По време на османското владичество то попада на важния кръстопът между Средец, Видин, Русчук, Дунав и Влашко. Киевчани построяват и манастира-крепост „Св. Георги“.

Днес разположението му също е стратегическо. Голям извор се явява важна част от добре развита и планирана мрежа от пешеходни и веломаршрути, разкриващи красотата и величието на Балкана.

Щедростта на природата е основната предпоставка този край да бъде заселен от дълбока древност. На Вели връх, в близост до селото, са открити основите на древна крепост и керамика от тракийско, римско и славянско време.

В популярната в района местност Тульошевец пък е разкрит некропол и са намерени пръстени и други ритуални предмети от XII век, свидетелстващи за съществуването на голямо поселище, носещо името Тулешево.

Жителите на Голям извор извоюват специален статут на своето село по време на османското владичество – на т. нар. „Войнуганско село“. Така в него нямат право да се заселват османци. По това време в него кипи богат стопански живот, а жителите му са повече от 3000.

През 1870 година, в учителската стая на местното школо, Васил Левски основава частен революционен комитет. Тогава той се подвизава в района с псевдонима Сюлейманоглу Дауд. Това е първият окръжен революционен комитет в Българско.

През 1972 г., по повод 100-годишнината от създаването му, старото школо и къщата на секретаря на комитета Георги Стойков са обявени за музеи. И днес посетителите може да видят в тях много оригинални експонати, отразяващи местните исторически събития.

През 1816 г. в центъра на селото, в двора на църквата „Св. Възнесение Господне“, е открито килийно училище.

То функционира до средата на същия век. През 1843 г. сменя статута си от килийно на взаимно светско училище. През 1972 г. даскалото е възстановено в автентичния си изглед и в момента то също е преоборудвано като музей. В него Апостолът събира първите си съмишленици. Затова и в него има направени тайни изходи към планината.

Преди повече от 140 години по планината край Голям извор са минавали много комитски пътеки. Любопитното е, че в тези времена тогава в селото не е имало турски конак и дори мухтарят (кметът) е бил християнин.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!