Гигинският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ – Гигинци

Гигинският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, известен още като Църногорски се намира в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора, на около 4 км. югоизточно от с. Гигинци и около 16км югозападно от Брезник.

Първоначално манастирът се е намирал в местността „Китка“ в подножието на връх Тумба (1129м). Най-старите манастирски постройки са датирани около ХІ-ХІІ век. През възраждането престижът на светата обител се засилила.

Тук софийския митрополит е ръкополагал свещениците на цялата околия, а в килийното училище на манастира децата от околните села се учели на вяра, четмо и писмо.

„Св. Св. Козма и Дамян“ е притежавал много имоти от времето на българските царе, дарени от местните чорбаджии и закупени с парите на поклонници. Нивите се обработвали с помощта на наемни работници от съседните села.

След 1944г. Гигинският манастир е превърнат в концлагер, а по-късно става последователно „дом за отдих на трудещите се“ и детско летовище (пионерски лагер).

loading...

Накрая, въпреки наличието на седем стопански сгради, в обор е превърнат самият манастир, а в килиите на монасите са отглеждани кози, овце, свине, зайци. За сградите не е полагана необходимата грижа и те започват да се разрушават, поради което манастирът е запуснат.

Въпреки разрухата, през 1956г. Гигинският манастир е обявен за архитектурен паметник, а през 1976г – за художествен паметник на културата.

В началото на май 2007г е отслужен молебен и е направена първата копка за възстановяване на манастира. Започнато е цялостно обновяване на манастирския комплекс и може да се каже, че по-голяма част от работата е свършена.

Понастоящем манастирът е постоянно действащо мъжко братство.

Източник: opoznai.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!