Георги Стаматов: „Запазете детството, запазете непосредствеността. Това е основата на актьорската игра“

Георги Александров Стаматов е български актьор, режисьор и педагог.

Следва право в Софийския университет.

Взема участие в любителски представления още като ученик. През 1912 Георги Стаматов влиза в състава на „Съвременен театър“ на М. Икономов.

След успешно издържан изпит през 1914 дебютира в ролята на Странен господин („Сирена“ – Й. Щолба) в Народния театър в София, където с прекъсвания е артист до 1964. На няколко пъти е уволняван от театъра.

loading...

Работи като режисьор и директор в театрите в Русе (1929 – 30), Пловдив (1935 – 36), Пазарджик (1953 – 59).

Председател на Съюза на българските артисти (1929 – 32). През 1944 – 45 ръководи дейността на фронтови театър. Заедно с М. Попова е основател на драматичния състав на ансамбъл „Маяковски“. Ръководи театъра при Централния съвет на профсъюзите и двегодишна театрална школа към театъра.

По време на Втората световна война участва във формираната пропагандна рота на Дирекцията за културна дейност сред войската. Ръководи формираните от Дирекцията три фронтови театъра заедно с помощника си Александър Хаджихристов – Студио „Фронтовак“ с ръководител Филип Филипов, „Трибуна“ с ръководител Изидор Хершкович, заменен по-късно от Александър Гиргинов и „Младост“ с ръководител Любомир Огнянов-Ризор.

Преподава в Държавната театрална школа. Стаматов е сред основателите на Държавното висше театрално училище (ДВТУ) в София (сега НАТФИЗ) през 1948. Професор от 1948.

Лауреат на Димитровска награда.

„Запазете детството, запазете непосредствеността. Това е основата на актьорската игра“ – казва често Георги Стаматов.

Актьорът умира на 10 август 1965 година в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!