Георги Данчов-Зографина – художник и поборник за свобода

Георги Данчов-Зографина е роден в град Чирпан. Четиринадесетгодишен заминава да се учи на занаят при известния зограф от Станимака (днешен Асеновград) – Алекси Атанасов.

През 1865 г. Георги се премества в Цариград, където изучава литографска техника и се запознава с фотографията.

През май 1869 г. Георги Данчов за първи път се среща с Левски и става един от най-близките му помощници през периода 1869–1872 г. В Тракия двамата изграждат широка мрежа от революционни комитети – в Чирпан, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Котел, Нова Загора, Пловдив и др. Левски неслучайно избира младия зограф за свой довереник – под предлог, че рисува икони, Данчов имал възможност да пътува, без да предизвика у османската власт съмнение за извършването на „комитски работи”.При все това през периода 1869–1872 г. Зографина има огромна художествена продуктивност.

След залавянето на Васил Левски много от съратниците му били убедени, че той ще бъде съден в Цариград. Но само Зографина прави четири неуспешни засади по трасето на барон- Хиршовата железница към Цариград с надеждата да освободи Левски. Въпреки конспиративните си умения обаче през 1873 г. е арестуван, осъден на доживотен затвор и изпратен на заточение в Диарбекир. През 1876 г. му се отдава възможност да избяга от затвора, успява да стигне до Русия, да се запише в българското опълчение и да участва в Руско-турската освободителна война. След войната се установява в Пловдив, където в 1879 г. създава една от най-известните си литографии – „Свободна България“. Участва в Съединението на България и рисува лъва на знамето на Долноконарската чета, член е на Временното правителство.

Три пъти е избиран за депутат: в IV-то Велико Народно Събрание; в VI-то и в VII-то Обикновено Народно Събрание. В периода 1890–1893 г. е заместник кмет на Пловдив и по време на мандата си е сред инициаторите за провеждане на Първото земеделско-промишлено изложение (първообраз на Пловдивския панаир). След смъртта на княз Александър I, Данчов апелира пред Народното събрание мощите на княза да бъдат преместени в София.

loading...

Георги Данчов умира в София на 19.І.908 г.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.