Гено Чолаков възражда духа на българщината!

През 1847 г. Гено Чолаков пристига в Силистра по покана на вуйчо си Ради Тодоров, за да работи в манифактурния му магазин.

По-късно открива свой магазин. Заедно с вуйчо си и бащата на съпругата си Димитър Петров се посвещава на борбата за просветния напредък на града. Разпространява българската преса в Силистра и околните села. Пръв в града открива в магазина си отдел за продажба на книжарски стоки, а след това – и първата книжарница. От 1851 до 1875 г. е спомоществовател на 18 от 34-те възрожденски книги, които се получавали в града.

Гено Чолаков участва активно и в дейността на българската община в Силистра, а през 1866 г. е избран за секретар на втората българска община. Ето и обобщението, което прави за него през 1898 г. софийският в. „Юнак”:

„… Гено се е заел за сериозна работа: пробуждане на духа на българщината, която била почти загубена…”

Посочва се още, че той най-напред се е захванал с отварянето на училища в града и окръжието.

loading...

Подпомогнат от вуйчо си и други силистренски патриоти, Гено Чолаков започва борба срещу гръцкия владика в Силистра – митрополит Дионисий, който непрестанно раздухвал враждата на гърци с българи, турци и власи. Изпратен е на заточение в Цариград от Ибрахим паша, но след година е освободен поради застъпничеството на българи от Цариград и Русе.

На 5.ХІІ.1861 г. в Силистра трябвало да се организира първото богослужение на български език в новопостроения храм. Гръцкият митрополит не разрешил на поп Христо Аврамов да отслужи на български език първата литургия в храма, а наредил това да стане на гръцки език от гръцки свещеник. Гено Чолаков отива в черквата и изгонва гръцкия свещенослужител. Ибрахим паша веднага го вика в конака. Гено се аргументира пред него, че новата черква е изградена само от българи и с български пари. Това вбесява пашата и той удря 2-3 плесници на будителя, но Гено заявява, че силистренските българи няма да признаят гръцкия владика и ще телеграфират на Драган Цанков и на униатския наместник в Цариград да им изпратят униатски български свещеник.

В началото на 1877 г. Гено Чолаков е заточен в Мала Азия. Освободен е след подписването на Сан-Стефанския мирен договор. В Силистра е назначен за председател на Окръжния съд и в това си качество е депутат на Учредителното събрание през 1879 г. Два мандата е кмет и един – заместник-кмет на община Силистра.

В последните години от живота си живее в голяма мизерия. Малката му пенсия не стигала за издръжката на голямото му семейство с 6 деца. Затова отправил молба до Народното събрание да му бъде увеличена пенсията. Но, уви! Народните избраници не го удостояват с подобаващо внимание.

Една на улиците в Силистра е кръстена на негово име, а през 1969 г. признателните силистренци му правят бюст-паметник в Дунавската градина.

Веска МИХАЙЛОВА

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.