Генерал Петър Паренсов – първият военен министър на Княжество България

Първият военен министър на Княжество България е руският генерал Петър Паренсов.

Роден е на 5.VII.1843 г. във Волгоградска губерния. Баща му e герой от войната срещу Наполеон.

От малък Петър Паренсов постъпва в Пажеския корпус и през 1860 г. е произведен в първи офицерски чин в лейбгвардейския Гатчински, а по-късно Егерски полк. П. Паренсов завършва Военноинженерната генералщабна академия и през 1867 г. е зачислен в щаба на столичния военен окръг. През 1869 г. започва неговата обществена и специална служба, като тайната му мисия в тогавашния Дунавски вилает (обхващащ приблизително днешна Северна България).

По време на Руско-турската война от 1877/1878 г. Паренсов участва в отряда на ген. Гурко и под командата на ген. Скобелев. Воюва в сраженията при Плевен, Ловеч, щурма на Правецките укрепени позиции, където е раняван три пъти. Награден е със златно оръжие и ордени Св. Владимир. Повишен е в чин генерал-майор.

След Освобождението ген. Петър Паренсов е избран за пръв български министър на войната в правителството на Тодор Бурмов. По време на управлението му се полагат основите на Българската армия. Ген.Паренсов проявява забележителна активност и умение, вярвайки твърдо в бойните качества на българина. Паметни ще останат думите му, отправени към Българската армия ­ вярност към отечеството и клетвата, изпълнение на дълга и дисциплината. Основи, чрез които времето и трудът, ще доведат армията до възможното съвършенство. И наистина, във войната от 1885 г. нашата армия показва неподозиран героизъм и е победителка.

loading...

След завръщането си в родината ген. Паренсов достига до чин генерал от пехотата.

Отива си от този свят на 26.VIII.1914 г.

Генерал Петър Паренсов е известен и като военен писател. За нашата нова история голямо значение имат неговите мемоари в няколко тома под общото заглавие Из миналото (На война, Ужасни дни, Затишие и в България). Две от книгите са наградени от Руската академия на науките. В знак на признателност една от столичните улици носи името му.

Проф. Христо ЙОНКОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.