Генерал Ваклин Церковски – роден в Църква, герой на Шумен

Генерал Ваклин Церковски е роден в с. Църква  -днес квартал на гр. Перник, но служил и живял в гр. Шумен. За бойните си заслуги е носител на Ордени за храброст от 5 войни – Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885-а, Балканската – 1912 и Междусъюзническата – 1913 г.

Той е първият комендант на Одрин. За всичко това и заради още негови заслуги е прогласен за „Герой на Шумен“.

Шуменци са проучили и описали живота и военните заслуги на генерал Ваклин Аначков / Яначков, Начков / Църковски.

Ваклин е роден на 19 октомври 1858 г. През 60-е години на 19 в. баща му вече има дюкян в София. Ваклин помагал в търговията и учел там. Видял обесването на Васил Левски. През 1876 г. 18 годишния Ваклин заедно с баща си се включва в четата на Ильо войвода и участват в Сръбско-турската война от 1876 г. След нейното завършване двамата се явяват в Плоещ и се зачисляват в Българското опълчение. След войната / в нея загива един от другите двама сина – Мито и Марко, но кой от тях все още не знаем / Ваклин постъпва юнкер в новооткритото Военно училище, което завършва на 10 май 1879 г. Удостоен е да служи в гвардейския конен конвой на княз Александър Батенберг.

loading...

След суспендиране на Търновската конституция от Батенберг, поручик Церковски преминава в Източна Румелия и постъпва в Пазарджишката пеша дружина. Под негово ръководство се подготвят десетки офицери, които участват в в обявяване на Съединението и Сръбско-българската война. По време на тази война ротмистър Церковски е командир на полуескадрон от доброволци и действа по цялото протежение на фронта – от Кочериново до Видин.

След войната Церковски служи в Ломския, Етърския, Родопския и други полкове. През 1900 г., като подполковник, е командир на 10-и пехотен резервен полк, а през 1905 г., вече полковник, е назначен за началник на 1-а бригада от 4-а пехотна Преславска дивизия в Шумен. През 1907 . преминава в запаса с чин генерал-майор.

При започването на Балканската война на генерал Церковски е поверено командването на 3-а пехотна бригада на Преславската дивизия. Бригадата се състояла от запасни войници на възраст от 32 до 40 години, поради което по-младите ги наричат „чичовци”. С тях генерал Церковски участва в боевете при Лозенград, Карагач, Бунар-Хисар, Люле-Бургас, Чаталджа и само тази бригада от Преславската дивизия – в превземането на Одрин.

На 10 март 1913 г. бригадата е придадена на разположение на командващия 2-а армия, генерал-лейтенант Никола Иванов, за участие в атаката на най-важния Източен сектор на Одринската крепост. На 13 март в 9.45 часа огънят от двете страни е прекратен. Същият ден генерал Церковски е назначен за пръв комендант на Одрин. На него се паднала работата за настаняване на нашите войски, разоръжаване на пленения турски гарнизон, обезвреждане на турски въоръжени групи, снабдяване на населението с продукти, локализиране гнездата на заразни болести и др.

Ветеран от 5 войни, генерал Церковски живее в Шумен със съпругата си Мария Христович и петте си деца. Умира на 59 години през 1917 г.

Поклон!

Източник: tribunabg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!