Въстанието на Петър II Делян – най-мащабното въстание в цялата българска история

Макар че загубили повечето от войните си, българите запазили своя корав и непреклонен дух и при всеки удобен повод вдигали бунтове и въстания. Най-голямото от тях избухнало през 1040г. в Белград, далеч от Цариград, организирано от Петър II Делян – внук на цар Самуил.

Пряк повод за бунта станало заменянето на данъците с продукти (жито, просо, вино) с плащания в златни монети. За кратко време въстанието се разраснало. Паднал Ниш, после Скопие. По същото време се вдигнали и българите в Албания.

Те избрали за свой предводител Тихомир. Между двамата водачи започнали преговори за обединяване на силите. Царският произход на Петър Делян определил избирането му за единствен ръководител на въстанието. В разгорещените спорове Тихомир бил убит.

С уголемената си войска Петър II Делян настъпил на юг към Солун. По пътя разбил византийската армия. Самият император Михаил IV избягал безславно, изоставяйки палатката и съкровището си.

Освободени били Албания, Епир и почти цяла Македония. Към въстанието се присъединили гърци, албанци и власи, които негодували срещу тежките данъци. Българите завладели Северна Гърция и достигнали чак до Коринтския провлак.

loading...

Неочаквано в лагера на Петър Делян се появил братовчед му Алусиан, син на последния български цар Иван Владислав. Той бил византийски управител в Армения, но загубил доверието на императора. Като чул за въстанието решил да се възползва и да седне на българския трон. Преоблякъл се в арменски дрехи и избягал.

Петър Делян му поверил 40-хилядна войска, за да превземе Солун. Алусиан обаче се оказал бездарен пълководец и бил разбит. Делян отново го приел, но на един пир Алусиан коварно го ослепил. Предателството внесло смут сред българите. В това време ромеите се окопитили.

През пролетта на 1041 г. те разгромили войските на Петър Делян. Победени били и войводите му Ботко край София и Мануил Ивац край Прилеп. В потушаването на въстанието участвали и норвежки наемници. Техният опитен военачалник Харалд Хардрад бил наречен от сънародниците си „опустошител на България“. Същият норманин основал по-късно норвежката столица Осло. Пленените Делян и Ивац били отведени в Константинопол.

Въпреки всичко Петър Делян остава в историята като е инициатор и ръководител на най-мащабното въстание в цялата българска история, далеч по-мащабно от онези на Георги Войтех, Петър и Асен, от въстанията в епохата на турското робство! Неговата харизматична личност увлякла хиляди хора в името на една свята кауза – възобновяването на погиналото българско царство.

Източник: mgpz.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!