Възстановяването на Българската патриаршия

След като през 1185 г. е възстановена Българската държава започват преговори с Цариградската вселенска патриаршия за възвръщането на църковната независимост.

Още през 1230 г. веднага след като цар Иван Асен ІІ разгромява при Клокотница епиро-солунския деспот Теодор Комнин българският владетел сключва споразумение с Никейската византийска империя за съвместни действия срещу латините. Споразумението е на политическа основа и включва разглеждането на църковния ни въпрос.

Превръщането на България в първостепенна сила на Балканите дава основание на цар Иван Асен ІІ да повдигне особено настойчиво въпроса за признаването на Българската патриаршия. Във връзка с това в Синодика на църквата ни е посочено, че въпросът за признаването на патриаршията ни е поставен от нашия владетел с „многим желанием”. Искането било отправено до никейския визнатийски император Йоан ІІІ Ватаци, който от своя страна се застъпва пред никейския цариградски патриарх Герман ІІ.

Никейският патриарх обаче не се съгласява сам да реши този въпрос и се обръща към другите глави на източните православни църкви, за да иска тяхното съгласие. Разбира се това било едно формално допитване, но именно спазването на тази формалност, придава по-голяма законност на признанието, което българската православна църква най-после получава.

Източните патриарси Анастасий Йерусалимски, Симеон Антиохийски и Николай Александрийски дават съгласието си за възстановяването на българското патриаршеско достойнство, като предоставят изпълнението на това решение на цариградско-никейския патриарх Герман ІІ.

loading...

Той свиква през 1235 г. съвместен църковен събор на византийското и на българското духовенство на Галиполския полуостров, намиращ се на границата между българските и византийските владения. На него тържествено е провъзгласен за пръв предстоятел на възстановената ни патриаршия архиепископ Йоаким, а датата е 30 юни 1235 г.

Възстановената през 1235 г. Българска патриаршия просъществувала до края на Второто българско царство.

Атанас КОЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.