Възрожденска църква „Св. Пророк Илия“ – гр. Ивайловград

Възрожденската църква „Св. Пророк Илия“ се намира в близост северозападно от център на Ивайловград. Разположена е в най-високата част на града, върху хълм, по чиито склонове се е простирал старият град – Ортакьой.

Църквата е строена през 1872 г. като катедрална епископска църква на Ортакьойската епископия към Димотишка епархия на Цариградската патриаршия. През XVIII – XIX в. Ортакьой е епископски център, като наследник на старото епископско средище Лютица. Под силното влияние на гръцката Патриаршия селището се превръща в бастион на гърцизма. Много местни българи се поддават на внушенията на гръцките духовници и започват да се гърчеят, а с времето дори се определят за чисти гърци. Така в края на XIX в. Ортакьой вече е почти изцяло гръцко селище. Но за сметка на него, някои села из околността (Драбишна, Хухла, Арнауткьой (дн. Гугутка) и др.) запазват чисто българския си характер.
Строежа на църквата и нейната украса са направени с дарения от месни еснафи и миряни. За това свидетелстват множество надписи на гръцки език по иконите.

Ивайловградската църква „Св. Пророк Илия“ впечатлява със своите внушителни размери и архитектура, спрямо които заема водещо място сред най-представителните възрожденски култови сгради в Ивайловградския край. Тя представлява внушителна трикорабна едноапсидна базилика с монументален интериор и богата декоративна украса.
Висока художествена стойност има нейният плоскостно резбован таблен иконостас, както и майсторски изработеният владишки трон и амвон. Иконите в иконостаса са 52 на брой, като царските икони са изписани в периода 1872-76 г. Дърворезбата и зографията в храма са дело на гръцки майстори.

Стенописната украса е доста оскъдна и заема само централния свод.
Въз основа на архитектурните ѝ особености, църквата „Св. Илия“ е обявена за архитектурен паметник на културата с местно значение.

loading...

Понастоящем богослужения в храма се извършват само при специални случаи – официални посещения, венчавки и др.

Източник: svetimesta.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.