Възрожденската черква „Св. пророк Илия“ в село Граница

Възрожденската черква „Св. пророк Илия“ се намира в центъра на село Граница, в близост до училището и Границката кула.

Храмът е построен е през 1856 – 1857 г. от майстор Миленко от с.Блатешница, Радомирско, който е строител и на южното крило на Рилския манастир и много други черкви из Югозападна България.

В архитектурно отношение представлява трикорабна, триапсидна псевдобазилика със странични декаративни псевдоконхи. Изградена е от дялан ломен камък, обработени каменни блокове и червени тухли.

Върху апсидите и страничните страни на сградата се забелязва силно влияние на архитектурата на риломанастирската съборна църква. Фасадата на източната стена е декорирана с плитки аркирани ниши посредством добре обрабитени варовици и тухли. Същото архитектурно решение, почти без измененя, се наблюдава и в други черкви, работени от майстор Миленко („Св. Петка“ в Трън; „Св. Богородица“ в Бобошево; „Св. Никола“ в Дупница и др.).

През първата половина на ХХ век, към църквата е пристроен притвор с камбанария.

loading...

Забележително е и вътрешното оформление на храма. Иконостасът е рисуван, олтарните двери и венчилката са резбовани. Върху таблите на златистоохрена основа са изписани вази с рози.

Иконостасните икони от царския ред са дело на самоковския зограф Иван Д. Доспевски, и са рисувани през 1862 – 1863 г. Това са едни от първите творби на даровития художник. Стенописите в църквата са от 1896 г. Над входа към наоса от запад има каменно релефно изображение на двуглав орел.

Източник: svetimesta.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.