Връх Шейновец, там където започва Балканската война

В най-източните Родопи на рида Гората един връх се издига на 704 метра, с което заема водещо място сред околните върхове Нишаналач, Поряза, Миндова могила и още няколко върха, които с малко надвишават 600-те метра.

Това е връх Шейновец, който играе важна роля не само в географско отношение като първенец на рида, но и в историята на България.

Тук, където преди 1912 г. е минавала границата между България и Османската империя, на 5 октомври 1912 г. става първото сражение между български и турски граничари, в което българското командване бързо успява да превземе турския пост и да овладее граничното било Гората. Събитие, белязало началото на Балканската война.

Днес на самия връх е издигнат монумент в памет на загиналите 14 български войници. По традиция всяка година на 5 октомври тук се провеждат възпоменателни тържества.

Върхът не може да бъде сгрешен, не само защото е най-личен в този рид, но и защото през 1997 г. тук е изградена 70-метрова радио-телевизионна кула, която се вижда от всички посоки.

loading...

Подходът до върха е от село Мезек, откъдето води асфалтов път. Това е и пътят за известната крепост Неутзикон (5 км). Нагоре към върха асфалтовият път – още 10 км – е по-тесен, а настилката е леко нарушена. Път към върха има и от юг през село Вълче поле, но той е коларски и е доста по-дълъг.

И докато Тракийската гробница и землището на село Мезек се посещават от много туристи в делнични и празнични дни, до връх Шейновец се изкачват малцина.

Това навярно се дължи най-вече на оскъдната информация, както за върха като туристически обект, така и за мястото му в нашата история. До върха се изкачвам няколко пъти, но до паметника сме били винаги сами. Дано тази информация отведе повече туристи до паметното място.

А панорамата, която се открива от този най-висок връх в района, наистина е прекрасна. Надвечер далеч на изток се забелязват светлините на град Охрид, а в ясни слънчеви дни може да се порадвате и на водите на Бяло море. Връх Шейновец е в непосредствена близост както до Турция, така и до Гърция.

Доц. Сандю БЕШЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.