Войнишкият химн „Велик е нашият войник“ и неговият автор

На 27 май 1884 г. в Казанлък е роден Константин Георгиев Попов – авторът на песента „Велик е нашият войник”.

През Първата световна война завършилият Военното на Негово величество училище е мобилизиран в 23-ти пехотен Шипченски полк, в чиито редици като поручик участва в победоносните сражения на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия на Македонския фронт при Равна, Вина и Лясковик, Ботум, Дрин и Струга.

След войната той се отдава на активна журналистическа дейност, като работи и като счетоводител и преводач в българските легации в Париж и Брюксел.

Във френската столица Константин Попов се подвизава в средите на руската интелигенция и продължава да пише поезия и да прави преводи.

loading...

През 1936 г. заминава за Чехословакия, където е назначен за вицеконсул на България до смяната на режима. Тъй като отказва да положи клетва на комунистическото правителство, е осъден на смърт. През 1949 г. избягва от Чехословакия и се заселва във Франция при дъщеря си Надежда и съпруга й Борис Лоски. Умира в Тур (Ендр и Луар) на 16 февруари 1954 г., на 70-годишна възраст.

Неговият зет Борис Лоски е виден френски искуствовед, историк и мемоарист. Той е син на Николай Онуфриевич Лоски (1870—1965) — руски мислител, религиозен философ и един от основателите на интуитивизма във философията.

Любопитно е да се отбележи, че в периода 1945-47 г. Борис Лоски е назначен за „офицер по изкуствата“ при френското окупационно правителство в Инсбрук и се занимава с издирването на предмети от областта на френското изкуство, изнесени от нацистите в Австрия.

Но да се фокусираме върху личността на Константин Георгиев и създаването на „Велик е нашият войник“.

Той пише текста през септември 1916 г., докато е на позициите по склоновете на Галичица при Охридското езеро. Мелодията за безсмъртната българска войнишка песен е дело на редника в 23-ти полк на Осма пехотна Тунджанска дивизия Михаил Шекерджиев. По време на войната тя се утвърждава като химн на 23-ти пехотен Шипченски полк.

На 31 май 2001 г. маршът е обявен за химн на Българската армия.

На 10 юни 2009 г. в родния град на Константин Георгиев – Казанлък, тържествено е открита паметна плоча, посветена на създаделите на „Велик е нашият войник“. Пред входа на казармите на 61-ва Стрямска механизирана бригада пък са поставени табели с името на площада, който е преименуван на „Подпоручик Константин Георгиев”.

През 2016 г. бе валидирана пощенска марка в блок и специален пощенски печат, посветени на 100-годишнината от създаването на армейския химн.

Автор: Дина Харизанова

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!