Вкамененият Свети Дух край Горни Богров не спира да расте!

Живият камък, който расте зад светия престол в олтара на черквата в манастира „Свети Великомъченик Георги Победоносец” край софийското село Горни Богров, си има двойник. Намира се в съседното село Яна. Той обаче не променя размерите си.

КЪСОВЕ ОТ ГОЛГОТА

Отец Антим от горнобогровската обител твърди, че през ХІІ – ХІІІ век и двата пясъчника били натоварени от кръстоносците от разпукнатите скали на хълма Голгота, където бил разпнат и издъхнал на кръста Иисус Христос. На връщане от Йерусалим рицарите минали оттук, натоварени с цели каруци с такива каменни късове. Оставяли ги на различни места, вярвайки, че носят Божия благодат. Преди това изсичали върху тях кръстове. От тях до днес са оцелели двата камъка – в Горни Богров и в Яна. Преди 8 века били горе-долу еднакво високи – около метър.

ЖИВИЯТ КАМЪК

loading...

Според народна легенда живият камък бил приклекналият Свети Дух, който, след като го положили в еднокорабната двускатна черквица, построена в края на ХІХ век, започнал да се изправя, за да укрепва вярата на хората по тези земи.

Отец Антим припомня, че през 2002 г. камъкът бил висок 202 см. След няколко години пораснал на 208 см, после се извисил на 212 см, след което отецът престанал да го мери. Духовникът е убеден, че камъкът има лечебна сила. Само че молитвите трябва да се отправят не към него – това би било идолопоклонство, а към Господ-Бог.

БОГОРОДИЦА ПОСОЧИЛА ЛЕКОВИТИЯ ИЗВОР

Преди години в манастира пренощувала възрастна жена. Присънила й се Богородица, която й посочила, че в двора има лечебна вода. Жената споделила съня си с отеца. Той извикал свой приятел геофизик, който наистина открил на посоченото място от жената вода. Бликнала на дълбочина 6 метра. Оказало се, че съставът й, богат на соли, е идентичен с водата от Мъртво море. Помага срещу бъбречни и стомашни заболявания, както и срещу напикавания при децата.

Йонко БОНОВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!