Великият Кан Крум е гордост за България!

Кан Крум е български владетел, който се отличавал с особена мъдрост.Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник.

Той създава първите писани закони.  Неговото законодателство успяло да привлече вниманието на бележити световни мислители и драматурзи като Монтен, Корней, Франсоа Рабле.

Малко българи знаят, че канът е прототип на Просперо от “Бурята” на Шекспир, както и един от героите в първата пиеса с гражданска тематика в Германия “Лъв Арменеца”, написана от Грифиус в средата на XVII в.

Законите на Крум осигуряват морално-политическо единство на прабългари и славяни, създават вътрешен стабилитет на държавата, допринасят за общественото и икономическо развитие на страната.

Българският владетел е първият законодател в целия славянски свят. По време на управлението му България е мощна държава, включваща цяла днешна Румъния и източната половина на съвременна Унгария, граничеща с владенията на франкския император Карл Велики.

loading...

Две години след разгрома на Аварския хаганат в 803 от Карл Велики, Крум покорява остатъците от някога могъщото варварско военно-племенно обединение в 803 – 805 и границата с франките е установена на Дунав при българският град Пеща. За тази победа на българите научаваме благодарение на кратко известие в лексикона „Суда“ от X век. България и Франкската империя стават непосредствени съседи по Средния Дунав. Новопридобитата Трансилвания, поради залежите на сребро и каменна сол и успешната експлоатация на солниците, осигурява на българите важно международно търговско положение.

Благодарение на изключителните качества на кан Крум като военачалник, българските войски успяват през 811 г. да разгромят 60 000-та византийска армия при Върбишкия проход, където император Никифор I Геник намира смъртта си.

Само две години по-късно българските войски извоюват нова голяма победа при Версиникия над византийските войски.

Победите на кан Крум променят съдбата на Европейския югоизток и въздигат България като една силна и стабилна държава.

Източник: zarata.infowikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!