Варненското съкровище е сред най-древните златни съкровища в целия свят!

Варненското съкровище, заедно с Хотнишкото съкровище са най-древните откривани някога златни съкровища в целия свят.

Варненското съкровище се състои от над 3000 различни по форма и големина златни предмета, като общото им тегло надхвърля 6 кг. Открито е през 1972 г. до Варненското езеро.

При изкопни работи на канал за електрически кабел работниците открили множество златни предмети. След моменталната намеса на властите била разкопана от археолози местност с площ от над 7500 кв.м. Оказало се, че на мястото е разположен древен некропол, като при разкопките са открити над 290 гроба.

Освен златните предмети са открити множество сечива, керамични съдове, талисмани, човешки и животински фигурки и множество медни предмети. Открити са и украшения, направени от мидени черупки.

В един от гробовете – гроб No.43 е открит скелет на мъж на възраст около 40 г. В този гроб са намерени над 990 златни предмета с общо тегло от близо 1,5 кг. Предполага се, че гробът е бил на вожд, тъй като освен многото златни предмети е намерен жезъл, държан от погребания. Смята се, че жезълът символизира властта. До тялото е лежал лък, от който при разкопаването са били останали само златните му обковки.

loading...

В некропола са намерени редица уникални находки, но една е от особено значение – намерен е златен бумеранг. В световен мащаб единственото място, където са използвани бумеранги е Австралия – от местните аборигени. Това оръжие е непознато в Европа. Некрополът се отнася към медно-каменната епоха (енеолита).

Археолозите не са единодушни в датирането му, тъй като различни методи за определяне на възрастта дават разлика от около 1000 години. Предполага се, че възрастта на некропола е на повече от 6000 години. Със сигурност некрополът е по-възрастен от някои от най-древните, като тези в Египет и Месопотамия.

Налага се твърдението, че край Варна се е появила първата европейска цивилизация. Някои от най-забележителните гробове с всичко намерено в тях са представени в Археологическия музей – гр. Варна.

Източник: ranica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.