България при управлението на цар Владимир-Расате (889-893)

Близо четири десетилетия княз Борис управлявал България.

Той въвел християнството в страната ни и подготвил почвата за широкото му разпространение. Приетите от него славянски просветители успели да обучат хиляди ученици и започнали да множат славянските книги.

Ала през 889 г. Борис неочаквано се отказал от престола и се оттеглил в манастир. Някои предполагат, че това решение на стария княз се дължало на голямото му християнско благочестие, други го обясняват с налегналата го „тежка болест“, а може би причината била съвсем друга…

По традиция властта се падала на първородния син. Княз Борис имал четирима синове – Владимир-Расате, Гаврил, Симеон и Яков. Първият от тях той виждал като свой наследник на трона, а Симеон изпратил в Магнаурската школа. Владимир–Расате отрано показал решителност и смелост в битките и затова Борис му имал доверие.

Но този път синът подвел баща си. Още с възкачването си на престола младият княз решил да възстанови старата вяра на българите. За него Тангра бил по – могъщ от Христос. Той смятал, че след приемането на християнството България станала зависима от Византия.

loading...

Подкрепян то група боляри, които продължавали тайно да почитат Тангра, Владимир – Расате започнал истинска война срещу новата религия. По негова заповед войниците разрушавали храмове, преследвали и избивали християните. Променила се и външната политика на страната. Владимир–Расате сключил съюз с Немското кралство – стар съперник на Византия. Новият съюз трябвало да помогне в борбата срещу византийското влияние.

В това време по-малкият му брат Симеон бил далеч от размириците. Той се учел в най-престижното за времето си училище – Магнаурската школа в Константинопол. Княз Борис отрано го изпратил там, защото за всички било ясно, че третият син на княза няма да ръководи държавата. Но управлението на църквата било не по-малка власт. Защо след време той да не стане архиепископ? Вероятно така е разсъждавал князът, защото искал да е сигурен, че делото, започнато от него, ще бъде продължено. Но вместо това Владимир–Расате упорито го разрушавал.

Макар и зад стените на манастира, Борис зорко следял действията на сина си. Четири години той гледал как Владимир руши граденото за десетилетия. Тогава старият княз свалил монашеските и облякъл царските одежди, препасал меч и се вдигнал срещу сина си. С помощта на верни боляри той извършил държавен преврат. Езичникът Владимир–Расате бил свален от престола и ослепен. Но Борис не останал да царува. Той свикал в Преслав народен събор, на който провъзгласил Симеон за владетел на България. Старият княз отново се оттеглил в манастир и след 14 години предал Богу дух, спокоен, че делото му е в сигурни ръце. Борис I е първият български владетел провъзгласен от църквата за светец!

Източник: mgpz.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!