Билинският манастир „Св. Архангел Михаил“ – творението на болярина Милутин

Билинският манастир е разположен в подножието на рида Црънча от Завалска планина, на километър от село Билинци, на 8 км от гр. Брезник и на 50 км от София.

Отбивката за село Билинци и респективно за Билинския манастир е вдясно по пътя от Брезник до Трън.

Според едно предание Билинският манастир „Св. Архангел Михаил“ е бил основан от болярина Милутин, владетел на съседното село Ярославци, който измолил разрешение за това лично от византийския император. Археологически останки показват, че през 14в. на това място вече е съществувал голям укрепен манастир. Първото сведение за Светата обител, след османското нашествие, е от 1587г., когато отец Стефан е представлявал манастира в пратеничество на кюстендилския епископ в Русия.

През 17-18в. в Билинският манастир е играл значителна роля в духовния и културния живот на западно българските земи, като там функционирало и килийно училище. След Освобождението манастира постепенно западнал.

Понастоящем Билинският манастир е периодично действащ и без монашеско братство. Манастирът е построен върху наклонен терасовиден терен и манастирските сгради затварят един правилен четириъгълник.
Манастирската църква „Св. Архангел Михаил“ датира от края на 17в. и представлява едноапсидна, безкуполна сграда с притвор, слят с централната част и с един северен вход. В стенописната украса на църквата се открояват два етапа. По-ранната живопис е от началото на 17в. и е по-примитивна като рисунка и пропорции. В олтарното пространство са поместени композициите „Възнесение Христово“, „Христос Убрус“, „Богородица Ширая небес“, „Благовещение“ и фигурите на четирима литургисти от „Поклонение на жертвата“. На свода са представени Христос от „Възнесението'“, „Бог Саваот“ и „Христос Вседържител“ с фигурите на евангелистите и медалион е патрона на храма „Св. Архангел Михаил“. Тук са още два симетрично разположени фриза от по 14 допоясни полуфигури на пророци, а след тях по два реда – сцени от „Празниците“ и „Страданията“. Всички надписи, придружаващи изображенията, са на български език.

loading...

Интерес в Билинския манастир представлява жилищната сграда, която поради наклона на терена е значително вкопана в земята. Източна й част е едноетажна сграда, докато западната част е на три етажа. Долните два етажа са изградени от дебела каменна зидария и служат за складови помещения, а на горния етаж са разположени монашеските килии. Дълбок дървен чардак преминава през цялата западна фасада на горния етаж и осигурява достъпа до килиите.

В двора на църквата могат да се видят стари кръстове, отбелязващи гробовете на починалите монаси. Каменните постройки на манастирските сгради се рушат камък по камък, зидовете се ронят, а бурените обвиват всичко, което не помръдва от мястото си по-дълго време.

Някога Билинският манастир е бил едно от най-красивите свети места в България, но днес по-скоро прилича на развалина, която тъне в забрава.

Източник: bulgariamonasteries.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!