Белият паметник, построен в памет на Битката при Ловеч!

Белият паметник е паметник, който се намира в Парк „Стратеш “ на град Ловеч.

Белият паметник е построен в памет на Битката при Ловеч на 22 август 1877 г. по време на Руско-турската война (1877-1878) и освобождението на града от османско владичество. Издигнат е в Парка „Стратеш“ на мястото, от което руската артилерия обстрелва главния турски редут в местността „Червен бряг“.

Проектът на паметника е на архитект Вокар. Построен е през 1902 г. Общата му височина е 11 м. Представлява пресечена пирамида, изградена от дялани камъни, завършваща на върха с християнски кръст. В основата на северната и южната му страна са вградени по 6 стъпала. Водят до паметни плочи от бял италиански мрамор. На северната страна е вградена паметна плоча с надпис напомнящ за освобождението на Ловеч на 22 август 1877 г. „Въ царствование Российского императора Александра II подъ началством Генералъ-лейтенанта Светлейшаго Княза Имеретинскаго 22- го августа 1877 года Взятие приступом Ловчи“ Над нея е поставен руския императорски герб. На южната страна е вградена паметна плоча с имената на руските военни части участвали в битката при Ловеч.

Паметникът е открит в чест на 25-годишнината от освобождението на Ловеч. По това време е с ограда, направена от трофейни пушки, в близост са две оръдия, а на каменни постаменти са поставени два метални лаврови венеца. От площадката на паметника се открива красива панорамна гледка към града

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!