Аязмото на Света Марина край Карлово

Водата на аязмото на Света Марина край Карлово има целебна сила.

Това установили хората преди няколко века. Вярващи възрастни жени ходили всяка година на 17 юли, деня на Света Марина, на брега на Стара река. Разравяли сухата пръст с ръце и от там бликвала вода.

Те поставяли чучурче, за да хванат водата, палили свещи, наливали вода и носили вкъщи за здраве и изцеление. След това водата около чучурчето изчезвала, наоколо всичко запустявало, но на същия ден на следващата година ритуалът се повтарял отново.

Вярата в Света Марина и целебната вода на аязмото за карловци е нещо изконно, то се предава от поколение на поколение. Хора от различни краища на страната всеки ден идват тук, за да открият чудотворната сила на водата.

В първите дни, когато потича тънката струйка, тук идва варненец, пратен от Ванга. Човекът ходил до Петрич, а пророчицата му казала, че утешение за своите неволи ще получи, след като посети параклиса „Света Марина“ в Карлово. Пророчицата му казала и точното място.

loading...

След него дошъл човек от Македония да търси изцеление за очите си. Прехвърлил вече 70-те, в един момент си спомнил, че като младеж е минавал по тези места и знаел, че водата в параклиса „Света Марина“ лекува очи.

Карловка от турски произход припомня какво й се случило на това място. Жената била бременна, скоро щяла да ражда. Минавала от там през зимата, в най-голямата поледица и се подхлъзнала и паднала. Ударила се толкова лошо, че се изплашила и силно се помолила детето й да остане живо и да се роди здраво. Така и станало.

Света Марина е дълбоко почитана по българските земи. Храм, носещ името на Света Марина, покровителката на Карлово, е построен още в ранното Средновековие, но по време на турското робство той е разрушен и върху него е вдигната джамия.

През 1909 година е построен параклис, вкопан в земята, през 50-те години обаче комунистическата власт го събаря и затрупва аязмото, което се намира на около 200 метра северно от него.

На 25 май 1993 г. карловската пророчица Алина сънува сън, който й подсказва, че параклисът „Света Марина“ трябва да бъде възстановен.

Източник: sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!