Археологическият музей в Созопол

Археологическият музей на Созопол е разположен в старата част на града. Музеят се помещава в сградата на храма „Св. св. Кирил и Методий”, както и в няколко зали, предоставени от културния център на град Созопол.

Археологическият музей представя историята и хилядолетната културна традиция на град Созопол от края на VІ хил. пр. Хр. до ХVІІ век сл. Хр. Най-забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щикове – ІІ- І хил. пр.Хр., древногръцки рисувани вази – VІ – V в.пр.Хр. и антични и средновековни амфори – VІ в. пр.Хр. – ХІV в. сл.Хр.

Музеят е структуриран в две направления: археология (V хилядолетие пр.Хр. – XVII в. сл.Хр.) и християнско изкство (XVII-ХІХ век).

В Археологическия музей може да бъде видяно алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на св. Йоан Предтеча, и малката кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до Остров Свети Иван.

loading...

Мощите на светеца бяха открити при археологически разкопки на близкия Остров Св. Иван през лятото на 2010 г. Днес ценната реликва често гостува в други градове, а когато е в Созопол, може да бъде видяна в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града.

Старинен Созопол с мощите на св. Йоан Кръстител бе победителят в класацията „Чудесата на България“, проведена през 2011 г.

Източник: bulgariatravel.org

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!