Арбанаси – едно от най-живописните стари селища в България

Архитектурно-музеен резерват „Арбанаси“ обхаваща цялото село Арбанаси – едно от най- живописните стари селища в страната и е част от обектите на Регионален исторически музей – Велико Търново. Намира се на 4 км североизточно от град Велико Търново. Разположено е на едноименното скалисто плато и има неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица. Селището е основано през 13 в. от български боляри.

С монументалната и неповторима възрожденска архитектура от 16- 17 век на къщите и храмовете и природните си забележителности Арбанаси е истински рай за туристите- зеленина, спокойствие и уют.

Къщите- крепости впечатляват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобство на интериора. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезби, стените са декорирани с гипсоелементи, изписани с цветя.

Седемте арбанашки храма са едни от най- забележителните паметници на българското изкуство през периода XIV-XVIII в. Това са „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Рождество Христово“, „Св. Димитър“, „Св. Атанасий“, „Св. Георги“, „Св. Богородица“ и „Св. Николай Чудотворец“. Последните два по-късно са превърнати в манастири. Уникалните им стенописи разкриват развитието на живописта в един преходен период към изкуството на българското Възраждане и неговата връзка със столицата на Втората българска държава – Търновград.

loading...

Според документи по времето на разцвета на селото е имало около 1000 къщи, но днес в автентичния си вид са запазени около 100.

В архитектурата на арбанашките къщи се долавят елементи от стила на различните етноси, които са живели в селото. Една от най-забележителните сред тях е Хаджи Илиевата къща, наричана още „царската“, поради факта, че в нея са отсядали Фердинанд и Борис III. Както почти всички къщи в селото и тя е оградена с внушителен зид. Изключителна красота на интериора придават дърворезбите по тавана и прозорците и украсата от глина по стените.

Най-голямата запазена къща в Арбанаси е Констанцалиевата къща. Човек няма как да не остане поразен от лукса, в който са живели нейните обитатели. Тя има просторен салон за гости, няколко спални, столова, специална стая за родилки, където жените прекарвали 40 дни с новородените. Тук е и една от най- старите запазени вътрешни тоалетни у нас. В къщата е подредена и богата експозиция за бита и материалната култура на Арбанаси, в която са събрани шарени черги и губери, метални и глинени съдове и др.

Допреди 4-5 години село Арбанаси беше топдестинация и за иманярите. В селото все още се носят легенди за несметни богатства, които чакат своя откривател. И досега могат да се открият заровени жълтици, твърдят местните. Според иманярско поверие винаги когато се намери съкровище, трябва да се остави малка част от него на мястото, където е намерено. Така се избягва проклятието на човека, който е заровил съкровището, а се оставя по нещо и за колегите, които ще минат след това. Местните разказват, че заради миналото величие на Арбанаси през 90-те години около селото се е вихрила истинска треска за злато.

Архитектурно- музеен резерват Арбанаси е един от 100-те национални туристически обекта. Има печат в църквата „Рождество Христово“.

Източник: bgnasledstvo.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!