Ангеларий – един от Св. Седмочисленици

Ангеларий е един от Св. Седмочисленици редом със славянските първоапостоли и техните ученици и последователи Климент, Сава, Γоразд и Наум.

Данните за Ангеларий са оскъдни. За живота и дейността му се знае твърде малко, и то във връзка със сведенията за Климент и Наум. Присъединил се към Кирил и Методий преди 862 г. в манастира Полихрон.

Изучил славянската писменост, той постепенно усъвършенствал знанията си и скоро се включил в преводите на свещените книги от гръцки на български (слав.) език.

Ангеларий участвал в Моравската мисия (863 — 866). Дейността му не може да се открои от тази на останалите ученици. Вероятно бил ръкоположен в свещенически сан от папа Адриан II през 868 г.

След смъртта на Константин-Кирил философ (14.02.869) ведно с останалите последвал Методий във Великоморавия. Понесъл всички несгоди и трудности на просветителството, твърдо отстоявал позициите на своите учители.

loading...

След като и Методий починал през 885 г., Ангеларий заедно с Климент, Наум, Горазд и Сава бил окован във вериги и хвърлен в тъмница. След жестоки мъчения учениците на Кирил и Методий били заточени в крайдунавските области. Там се разделили, за да могат по-лесно да се укрият. Ангеларий, Климент и Наум успели да се прехвърлят на сал през р. Дунав и се озовали в Белград.

Военният управител (боритаркан) ги приел радушно, понеже знаел, че княз Борис „жадува за такива мъже“. След като отпочинали, били прехвърлени в Плиска, където били посрещнати по най-тържествен начин. Знатните граждани на столицата се надпреварвали да ги канят в домовете си, но малцина били почетени с такава висока чест. Житиеписецът отбелязва: „… осветил се и домът на Чеслав с посещението на Ангеларий, защото князът и нему оказал благоволение, когато той помолил да приеме тези учители…“

Боляринът Чеслав не могъл да се радва дълго на прочутия гост. Сломен от жестоките изтезания, Ангеларий се разболял и скоро починал. Не разполагаме с данни за литературното му творчество.

Източник: istorianasveta.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!